POHODNIKI SMO OBISKALI MESTO KOPER

Pohodniki smo aktivni. Dvakrat tedensko se srečamo, včasih tudi trikrat, naredimo krajši oziroma daljši pohod, vmes opravimo kondicijski trening ali pa obiščemo kakšno znamenitost v Mariboru oziroma bližnjo okolici.

Tako smo se dogovorili, da 8. junija 2022 obiščemo mesto Koper. Namen našega izleta je bil ogled koprske stolnice  z veličastnimi orglami in  voden ogled  po Kopru. V Koper smo se odpeljali s kopalnim vlakom, ki pelje iz Maribora ob 3:23 uri. Zbirališče je bilo kot običajno pred staro lokomotivo. Danes nas je bilo nekaj več, in sicer osemnajst, pridružili so se nam tudi tisti, ki niso tako vztrajni, da bi dvakrat na teden hodili in raziskovali.

Po 5-urni vožnji smo prispeli v Koper, kjer je sledila hoja do središča mesta, vmes pa naša jutranja kavica.

Ob 10:00 sem bila dogovorjena z gospodom Valterjem za ogled koprske stolnice, njenih orgel in rotunde oziroma krstilnice, ki je ločen prostor, kar je precej neobičajno za RKC. Stolnica se nahaja na Titovem trgu in je največja stolnica v Sloveniji. Krasijo jo prekrasne orgle, ki jim ni enakih v Evropi.

Več o orglah lahko preberete na spletni strani: https://orglekoper.si/index.php/o-orglah/

Gospod Valter nam je podrobno razložil zgodovino cerkve in znamenitosti, med drugim nam je tudi pokazal stol, na katerem je sedel papež, ko je obiskal Postojno. 

Po končanem ogledu stolnice smo se družili z vodnico Izabelo, ki nas je popeljali po čudovitih trgih in uličicah mesta Koper, kjer smo se ustavljali na trgih in ob znamenitih hišah, ki nosijo v sebi pestro zgodovino mesta Kopra in Koprčanov. Urica in pol, ki je bila namenjena druženju z našo vodnico Izabelo je  minila, kot bi rekel »keks«. Nekateri smo ponovno izvedeli še nekaj več o tem čudovitem mestu, drugi pa so bili prvič v takšni obliki v Kopru.

Po končanem ogledu smo si privoščili  malico oziroma kosilo, namočili  smo tudi noge v morje ali pa pojedli kakšen sladoled. Čas, ki smo ga imeli na razpolago  zase, je hitro minil, ponovno smo se zbrali in krenili proti železniški postaji. Vlak nas je že čakal na železniški postajo,ki je malo izven mesta. Pot nazaj je hitro minila v prijetnem klepetu, brskanju po telefonu ali pa v rahlem dremežu.

Voditeljica-prostovoljka: Olga Kovačič

Deli obvestilo

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on mix
Mix
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email