Društvo TOTI DCA praznuje 10. obletnico

Praznovali smo 10. obletnico

Dnevni center aktivnosti za starejše Društvo TOTI DCA Maribor letos praznuje 10. obletnico, zato smo 25. oktobra 2022 izvedli celodnevno praznovanje z različnimi dogodki med 10. in 19. uro. Večerna slovesnost pa je bila obarvana tudi z otvoritvijo naše prenovljene srednje dvorane.

Slika: Ekipa TOTI DCA ,10. obletnica - Marjan Holc, Gaja Lašič, Jasna Kovačič, Milena Mikec in Miro Mihec pod Gajinim Stenčasom
Slika: Ekipa TOTI DCA ,10. obletnica - Marjan Holc, Gaja Lašič, Jasna Kovačič, Milena Mikec in Miro Mihec pod Gajinim Stenčasom

Dosedanji dosežki Društva TOTI DCA Maribor

Medije in javnost smo seznanili z našim 10. letnim delovanjem in dosežki na kratki tiskovni konferenci. Predsednik, Marjan Holc je orisal pot Društva od ideje in ustanovitve, pa vse do 10. obletnice. O dosedanjih dosežkih največ povedo podatki: v desetih letih se je vpisalo 1.014 uporabnikov, vključilo se je 106 voditeljev – prostovoljcev, ki so opravili 36.000 ur prostovoljskega dela. Uporabnikom smo ponudili več kot 70 aktivnosti, organizirali 700 javnih dogodkov, v katerih je sodelovalo 200 društev, institucij in posameznikov. Na teh prireditvah nas je obiskalo preko 14.000 obiskovalcev. Povedal je tudi, da, poleg enote DCA Center (Partizanska 12) in DCA Tabor (Gorkega 34), želimo približati ponudbo takšnih aktivnosti uporabnikom še v mestnih četrteh Studenci, Pobrežje in Tezno. 

Alenka Iskra, podžupanja MO Maribor, je pohvalila delo našega Društva in povedala, da MO Maribor namerava podpirati odpiranje novih dnevnih centrov za starejše tudi v prihodnje, sprejeli pa bodo tudi strategijo socialno varstvenih programov. V Mariboru je nad 23% starejše populacije, kar je strokovno utemeljena potreba, da se takšni centri odprejo v vsaki MČ, kot naslednji pa bo na Studencih. Gaja Lašič, soustanoviteljica Društva, je predstavila našo Vizijo, Poslanstvo in vrednote. Omenila je tudi Svetovalnico za starejše in glasilo Priložnosti zame. Miro Mihec, soustanovitelj Društva je izpostavil dejstvo, da je Slovenija druga najhitreje starajoča družba v Evropi, Maribor pa prvi v Sloveniji. Število starejših strmo narašča, oskrba zaostaja in medgeneracijskih centrov zelo primanjkuje. Naše Društvo ima veliko prostovoljcev-voditeljev brezplačnih aktivnosti za starejše, nekateri so tudi mlajši, zato je to medgeneracijsko sodelovanje v praksi, ki je pripeljalo do ustanovitve Večgeneracijskega centra Maribor. Prenovljena srednja dvorana bo služila za medgeneracijske aktivnosti in bo prostor ponudil tudi vsem društvom v okolici. Miro Mihec je zaključil s stavkom, ki je postal VEČER-ov Bob dneva: “Naša družbena odgovornost je v tem, da starejše vključujemo v aktivnosti, da čim dlje ostanejo aktivni, psihofizično zdravi in da se kvaliteta njihovega življenja podaljšuje.”

Slika: Tiskovna konferenca, Alenka Iskra, Marjan Holc, Gaja Lašič in Miro Mihec
Slika: Tiskovna konferenca, Alenka Iskra, Marjan Holc, Gaja Lašič in Miro Mihec

Renata Prislan, predsednica Društva KUD Angel Besednjak in članica sveta MČ Magdalena, je povedala, da delo našega Društva MČ Magdalena podpira že od vsega začetka in da so zelo zadovoljni, da je TOTI DCA Tabor prav na njihovem lokalnem območju. Anka Vernik, predstavnica Rdečega križa ČO Magdalena, se je zahvalila za odlično sodelovanje in podporo, uporabnica Liljana Borko pa je povedala, da prihajajo v TOTI DCA na druženje, kot bi prihajali domov, v svojo družino. Spregovorile so tudi uporabnica in voditeljica joge za starejše ter Andreja Markač Hleb, mentorica študentov 2. letnika VSŠ DOBA, s katerimi sodelujemo.  

Stojnice sodelujočih društev

Na stojnicah so se predstavljali: Rdeči križ ČO Magdalena – Anka Vernik in Olga Ploj; Gobarsko društvo Lisička – Slavko Šerod; Zavod ALOJA in Društvo Spominčice – mag. Lidija Breznik; Naša kašča – Viljem Muhič, pisatelj, grafični oblikovalec in založnik Andrej Ivanuša s svojimi strokovno-zgodovinskimi in leposlovnimi knjigami ter didaktičnimi igračami za otroke; Planinsko društvo Tisa in Balinarsko društvo KUD A. Besednjak – Šačiri Delija; projekt INFO FON 65+ MO Maribor katerega nosilec je TOTI DCA MB – Simona Bedrač.

Slika: Stojnice društev, Slavko Šerod, Šačiri Delija, Andrej Ivanuša, Miro Mihec
Slika: Stojnice društev, Slavko Šerod, Šačiri Delija, Andrej Ivanuša, Miro Mihec

TOTI naši DCA-jevci se predstavijo

Največjega navdušenja obiskovalcev je bila deležna zabavna dramska predstava, v kateri so naši uporabniki pod vodstvom dramaturga in pisatelja, Toneta Partljiča, predstavili svoje aktivnosti v Društvu skozi igro. Nastopil je tudi Tone Partljič s humoresko o najbolj smešnih trenutkih svojega življenja. Društvo TOTI DCA se mu je po nastopu zahvalilo za njegove dragocene umetniške prispevke k delovanju Društva. Je namreč, povsem slučajno, tudi naš 100-ti vpisani prostovoljec, pisec humoresk za naše glasilo in izvajalec številnih izpeljanih dogodkov.

Slika: Tonetu Partljiču smo dali zahvalo za soustvarjanje naših programov
Slika: Tonetu Partljiču smo dali zahvalo za soustvarjanje naših programov

Predstavitev delavnic in nastopajoči

TOTI naši DCA-jevci smo se ob 10. obletnici predstavili skozi naše aktivnosti pod dramaturško taktirko Toneta Partljiča. Kar 45 nastopajočih v 18. točkah nastopa!

Transparenti z naslovi: Jožica Levstik; Tragedija o Romeu in Juliji: Marjan Holc – Shakespear, dr. Vlasta Črčinovič Krofič Julijina mati, Miro Mihec – Romeo in Gaja Lašič – Julija. Angleščina skozi humor: Ivan Ketiš. Tibetanske vaje: Sonja Kneževič. Literarne delavnice: dr. Vlasta Črčinovič Krofič, Metka Oset, Manica Sancin in Nada Prijatelj. Nemščina: dr. Vlasta Črčinovič Krofič in Bine Čare. Tarok: Miran Kunst, Mira Kramberger, Nevenka Beranič in Iztok Kostanjevec. Pravljice: Tone Partljič, Gaja Lašič – Rdeča kapica, Petra Frangež – Sneguljčica, Štefanija Premzl – Pika Nogavička, Lojze Stupan in Marija Švajncer- Cankar: Skodelica kave. Francoščina: Leon Topolovec, Emilija Zorko in Marija Švajncer; na sliki tudi vodja delavnice Francoščina dr. Vlasta Črčinovič Krofič. Keglanje: Alenka Hercog, Blanka Klemenčič, Darinka Šprajc, Irena Pocajt, Matjaž Pocajt, Johan Wieser in Andrej Rižnar. Joga za starejše: Olivera Purnima Djordjević, Liviana Borko, Silva Saksida Kuret, Jelka Bombek, Zvonka Suban in Vesna Žigon. Bridge: Štefka Gros, Anton Gros, Vera Levstik, Albina Zabavnik, Sonja Lampe in Franc Lampe. Kneipanje: Štefanija Premzl in Bogomir Stramšak. Ping Pong na običajni mizi: Bojan Šilec in Bogomir Stramšak. Hobby delavnica in lesene kolajne: Peter Žiberna, Simona Bedrač in ustanovitelji Društva. Anekdote na delovnem mestu in Božotov delovni suknjič: Marjan Holc, Jasna Kovačič in Božo Bajtela. Telovadke in telovadci ter “zapojmo TOTEMU DCA-ju za rojstni dan: Meri Verhovnik, Darko Ivanišin, Ivan Krajnc, Lidija Zelenko in Milena Šprajc. Tortica za 10. rojstni dan in “deset želja”: govor in čestitke Društvu Jožica Levstik, torta Petra Frangež.

Slika: Dopoldan smo zaključili s povabilom na slasten krompirjev golaž, kuhar Miran Murovec - Muri
Slika: Dopoldan smo zaključili s povabilom na slasten krompirjev golaž, kuhar Miran Murovec - Muri

Z rožicami smo se zahvalili tudi Jasni Kovačič, Mileni Mikec in Petri Frangež ter dopoldan zaključili s povabilom na slastni krompirjev golaž. Zahvaljujemo se kuharju Miranu Murovcu in pomočnikom v kuhinji: Bogo Stramšak, Simona Bedrač, Anton Fras, Alvina Lipovšek, Darko Ivanišin, Alena Angleitner, Milena Šprajc in Petri Frangež za torto.

Svečana večerna slovesnost EDEN DRUG'MU OGNJA DAJMO in otvoritev prenovljene dvorane

Povezovalec svečane proslave je bil dramski igralec Bojan Maroševič, ki je pred kratkim prejel Zlati grb Mesta Maribora in je bila zanj naša svečanost njegova prva zlata prireditev. Slavnostni govorci so bili Marjan Holc, predsednik Društva, ki je pozdravil goste in spregovoril ob 10. obletnici ter se vsem zahvalil. Naslednji je bil župana MO Maribor, Aleksander Saša Arsenovič in po otvoritvi prenovljene dvorane še Marjan Sedmak, predsednik MZU in DCA Ljubljana.

Slika: Prenovljeno srednjo dvorano sta odprla Župan Saša Arsenovič in predsednik Marjan Holc
Slika: Prenovljeno srednjo dvorano sta odprla Župan Saša Arsenovič in predsednik Marjan Holc

Po županovem govoru sta predsednik Društva, Marjan Holc in župan, Saša Arsenovič svečano prerezala trak in s tem uradno predala prenovljeno srednjo dvorano Društvu in uporabnikom.

Zahvale DRUŠTVA TOTI DCA Maribor

Po nagovorih je bila podelitev zahval Društva TOTI DCA Maribor in napoved decembrske prireditve, na kateri se bo DCA zahvalil tudi voditeljem prostovoljcem in drugim zunanjim sodelavcem za požrtvovalno prostovoljsko delo in dosedanje sodelovanje. Navajamo prejemnike in utemeljitve:

Priznanje za izjemne dosežke Marjanu Holcu, soustanovitelju in predsedniku Društva TOTI DCA Maribor v zahvalo za njegovo izjemno uspešno delo pri predsedovanju, vodenju, delovanju in razvoju našega Društva v času od nastanka, pa vse do njegove 10. obletnice.

Zahvala Mirjani Majhenič za predano prostovoljsko delo in dragoceno strokovno pomoč, svetovanje in vodenje vzpostavljanja programa Svetovalnica za starejše.

Zahvala mag. Acu Prosniku, Koordinatorju programa Svetovalnica za starejše v Društvu TOTI DCA Maribor za predano prostovoljsko delo, dragoceno strokovno pomoč, svetovanje in koordinacijo programa Svetovalnica za starejše (zaradi bolezni je bil odsoten).

Zahvala Dnevnemu centru aktivnosti za starejše DCA Ljubljana za nesebično podporo pri vzpostavitvi Dnevnega centra TOTI DCA Maribor in odlično sodelovanje, ki traja že več kot 10 let.

Zahvala Bojanu Maroševiču, dramskemu igralcu in dobitniku Zlatega grba mesta Maribor za predano prostovoljsko delo v Društvu TOTI DCA Maribor, s katerim je umetniško obogatil programe Društva in s tem razveseljeval nas, naše uporabnike in goste.

Zahvala Medgeneracijskemu društvu za samopomoč MDS Drava za nesebično podporo pri vzpostavitvi Dnevnega centra TOTI DCA Maribor in odlično sodelovanje, ki traja že več kot 10 let.

Zahvala Inštitutu za razvoj družbene odgovornosti – IRDO za nesebično podporo pri vzpostavitvi Dnevnega centra TOTI DCA Maribor in odlično sodelovanje, ki traja že več kot 10 let.

Zahvala Tonetu Partljiču, pisatelju in častnemu občanu mesta Maribor za predano prostovoljsko delo v Društvu TOTI DCA Maribor, s katerim je umetniško obogatil programe Društva in s tem razveseljeval nas, naše uporabnike in goste (zahvalo predali v dopoldanskem delu praznovanja, po njegovem nastopu s humoresko).

Slika:Predaja zahvale Bojanu Maroševiču, Miro Mihec, Jasna Kovačič
Slika:Predaja zahvale Bojanu Maroševiču, Miro Mihec, Jasna Kovačič

V kulturnem delu svečanosti sta nastopila igralec Bojan Maroševič s Partljičevo humoresko »Naj to ostane med nami« in Moški pevski zbor Slava Klavora. Prvi cikel nastopa je bil vezan na Dan suverenosti RS, drugi pa zborovski izbor “večnih” slovenskih narodnih pesmi. Z rožicami se je Društvo zahvalilo tudi dirigentu zbora Aleksandru Čonču.

Slika: Moški pevski zbor Slava Klavora in dirigent Aleksander Čonč
Slika: Moški pevski zbor Slava Klavora in dirigent Aleksander Čonč

Našemu vabilu na večerno slovesnost so se odzvali pomembni gostje, med njimi Katja Krivec, DCA Ljubljana, Lilijana Zorko, MO Maribor, Renata Prislan, KUD A. Besednjak, Zdenka Kodrič, Blanka Kositer iz Medgeneracijskega društva za samopomoč Drava, Jelka Kolmanič iz Društva upokojencev Maribor in drugi. Na koncu se Bojan Maroševič vsem zahvalil in zbrane povabil k pogostitvi in druženju v prenovljeno srednjo dvorano.

TOTI DCA Maribor se zahvaljuje vsem, ki so prispevali svoj del sodelovanja pri izvedbi prazničnega dneva, to pa so, poleg zgoraj omenjenih še: donatorji z materialno pomočjo; fotografi in snemalci: Smiljan Pušenjak; Gerhard Angleitner-Gero; Rebeka Rumlič, foto in video; Miro Mihec; študentje 2. let. VSŠ DOBA; Nika Virtič, video; razstavljalci na stojnicah; Janko Lazar za dobrodošlico in sprejem gostov pri vhodu; novinarji, ki so se odzvali vabilu na tiskovno konferenco in poročali o dogodkih v medijih; vsi naši uporabniki, voditelji prostovoljci in gostje, ki so bili prisotni kot obiskovalci na dogodkih.

Več o praznovanju 10. obletnice TOTI DCA Maribor:

VIDEO: Tiskovna https://we.tl/t-UWYxzMI8Vh

VIDEO: 1. del – TOTI naši DCA-jevci se predstavijo skozi dramaturško predstavo Toneta Partljiča ob 10. obletnici društva https://www.facebook.com/100064757284502/videos/5915018385185546

VIDEO 2. del – TOTI naši DCA-jevci se predstavijo skozi dramaturško predstavo Toneta Partljiča ob 10. obletnici društva https://www.facebook.com/100064757284502/videos/528054908660405

VIDEO: Večerna slovesnost ob 10. obletnici društva TOTI DCA Maribor

https://www.facebook.com/100064757284502/videos/634221604865258

VIDEO: Moški pevski zbor Slava Klavora Maribor https://wetransfer.com/downloads/4833e88f1cd081e38f0be493f2ff75e520221026091358/d06d1f2e4b09ea5c24891a619b5d334720221026091358/7e7177

FB stran Društvo TOTI DCA Maribor so. p. https://www.facebook.com/profile.php?id=100064757284502

VEČER/25.10.2022/ Jon Knez: Deseta obletnica društva Toti DCA v Mariboru: Kot velika družina in drugi dom za starejše

https://vecer.com/maribor/aktualno/deseta-obletnica-drustva-toti-dca-v-mariboru-kot-velika-druzina-in-drugi-dom-za-starejse-10300538?fbclid=IwAR1xpWugrAOUcP_s3e5mooYPiWVRbeOoO3lGkrLQvsZBjTiPE0-qJKxmBS0

VIDEO: 10. obletnica TOTI DCA v 3 minutah na NET TV.

https://net-tv.si/drustvo-toti-dca-praznuje-10-obletnico-delovanja/?fbclid=IwAR21qWJr6rFX0xfh80E7vdZuck0lScxte2ZkcG9MC4IzEPIZVeitpuIZpb0

STA (Slovenska tiskovna agencija) 3x (audio) izjava Marjana Holca s tiskovke, 25.10.2022 https://www.sta.si/3097084/mariborski-dnevni-center-aktivnosti-za-starejse-z-dodatnimi-obnovljenimi-prostori?fbclid=IwAR2Ci8ui0QB4i7g8GT2Ujpt36427dI6tm1Tu5YU5SyIST0QJHepzluF7U9g

Deli obvestilo

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on mix
Mix
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email