Združenje EPEKA & TOTI DCA na Poljskem

Z evropskimi sredstvi Erasmus+ do boljšega znanja in koristne uporabe pametnih telefonov

                                                  

Zadnji teden avgusta smo se podali na pot v Podlesice na Poljsko na usposabljanje starejših za uporabo novih medijev.

S posredovanjem društva TOTI DCA nas je skupino šestih popeljala s kombijem EPEKA Maribor, so.p., na mednarodno delavnico za starejše, ki je bila zadnja v vrsti evropskega projekta z naslovom Mediji za življenje. Namenjena je bila tako izobraževalcem kot udeležencem. Prvim za spoznavanje in izmenjavo izkušenj o izobraževanju odraslih, drugim za osvajanje novega znanja, veščin in odnosa do  novih medijev, pametnega telefona.

Teden dni je bilo na voljo za spoznavanje mednarodnega okolja, saj so bile udeleženke in nekaj udeležencev iz Grčije, Bolgarije, Slovenije in Poljske. Poljska ekipa je bila najbolj številna. Urnik je bil časovno dobro zastavljen, s poznejšim dnevnim začetkom, premori med učenjem, daljšim opoldanskim počitkom in časom za večerno druženje.

Za medsebojno obveščanje vseh je bila v aplikaciji WhatsApp oblikovana skupina. Tam je bil prostor za vsa obvestila od voditeljice do predavateljev do foto in video utrinkov našega druženja pri delu in v prostem času.

Navdušeni smo bili nad učnimi metodami spoznavanja drug drugega, oblikovanja skupin, dela v skupinah in vse to v mednarodnem okolju. Vsaka skupina je imela na voljo   tolmače iz svoje države z znanjem angleščine, ki je bila vodilni jezik delavnice. Na ta način se je oblikoval dialog med posameznicami in v skupni, spodbujalo sodelovanje, pripadnost ter razvijale socialne kompetence. Ni šlo brez težav, a se je bilo treba prilagoditi. Po vsakem dnevu smo ocenili, kaj nam je bilo všeč, kaj bi izpostavili, izboljšali, kaj smo se naučili in kaj predlagamo.

 

Vsak dan smo imeli naloge in bili polno angažirani. Kaj smo počeli?

Za motiviranje skupinskega dela je bila postavljena naloga Misija-nemogoče, ki jo je bilo  treba opraviti v 40 minutah :

  • oblikovati logo našega seminarja,
  • izračunati povprečno število kilometrov, ki so jih sodelujoči opravilo od doma do kraja seminarja,
  • napraviti skupinsko fotografijo vseh sodelujočih v projektu,
  • ugotoviti število vseh projektov, v katerih so udeleženci kdaj koli sodelovali,
  • izreči »Ljubim te« v vsaj petih jezikih,
  • izbrati naslovno pesem za ta projekt,
  • predstaviti Erasmus+ program v manj kot eni minuti,
  • oblikovati Facebook skupino za vse udeležene, jo pomagati oblikovati tistim, ki Facebooka še nimajo,
  • pripraviti kratek gledališčni prizor z vsebino projekta,
  • zaplesati Macareno, posneti video in ga postaviti na whatsApp in Facebook skupino

 

Med nami je najprej zavladala osuplost, a smo se s pomočjo predavateljev hitro organizirali v skupine po svojih interesih in Misija nemogoče je postala Misija mogoče.                                    

En sklop naloge je bil oblikovati v aplikaciji koledar rojstne dneve svojih najbližjih, nastaviti opomnike pomembnih dni v svojem življenju, dodati redno nalogo povezano s svojim hobijem, oblikovati tri cilje za razširjanje projekta ter oblikovati dogodek v koledarju in nanj povabiti vsaj pet oseb.

Spoznavali smo aplikacijo Google maps, kjer smo oblikovali spisek označenih mest z možnostjo hitrega dostopa, za načrtovanje potovanja brez interneta, smo prenesli na telefon zemljevid področja; poslati je bilo treba svojo trenutno lokacijo za srečanje z drugimi ali pa za to, da te drugi najdejo; spoznavali možnost street view – foto pogleda ulice  stavbami  za pogled in boljšo predstavo, izmeriti je bilo treba razdaljo med dvema ali več točkami na zemljevidu, z avtom ali peš.

Končni izdelek seminarja je bila oblikovana vsebina brošure, kjer smo združili svoje znanje v predstavitvi svojih izbranih aplikacij v petih razdelkih-zdravje in šport, socialni mediji, hobiji in prosti čas, igre in zabava, osebni razvoj z njihovimi opisi in koristi uporabe. Podali smo tudi svoja razmišljanja o ovirah za starejše, s katerimi se srečujejo pri uporabi digitalnih naprav in platform ter kako jih odpraviti, kako bi se lahko starejši zbližali z novimi mediji in tehnologijami, kako lahko mladi pomagajo starejšim pri tem in kakšna je vloga države pri zagotavljanju  usposabljanj za izboljšanje digitalnega znanja starejših.

Še veliko je bilo novosti, nadgrajevanja obstoječega znanja, vse pa v izrednem vzdušju sodelovanja in spoznavanja, tudi malo tekmovanja.

Ob koncu tedna je bila v kraju Chestow blizu Katowic organizirana zaključna konferenca v Kulturnem domu, kjer so bile predstavljene aktivnosti starejših v mestu,  enako velikem kot Maribor, mi pa smo predstavili naše delo in izdelke.

V prostem času zjutraj in pozno popoldan ter zvečer so bili organizirani sprehodi v bližnjo okolico za tiste, ki so to želeli. En dan je bil zvečer kulturni dan namenjen predstavitvi svoje države in kraja ter značilnim jedem in pijačam.

Veliko smo se naučili, tako o uporabi digitalnih naprav in tehnologije, kot tudi o dobrih metodah učenja o novih vsebinah za starejše. Takšne seminarje  je treba ponoviti in jih uporabiti tudi v Sloveniji.

 

Metka Roksandić

 

 

Deli obvestilo

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on mix
Mix
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email