Večer s saksofonistom Otom Vrhovnikom

Saksofonist Oto Vrhovnik nas je resnično dodobra ogrel in nasmejal. Ne samo da je iz svojega bogatega repertoarja zaigral najlepše evergreene, arije iz znanih oper, jugo hite, pa tudi kakšno narodno je »vžgal«, ampak je na humoren in hudomušen način kar sam povezoval svoj koncert. Ja, to je bil res pravi koncert, čeprav samo na en saksofon, pa tudi na dva hkrati je zaigral, tako, da so nekatere kar zasrbele pete in so zaplesali, drugi so ploskali ali se pozibavali v prijetnih ritmih glasbe. Nadel si je tudi covid masko in zaigral na saksofon, tako, da smo slišali grozljivo hreščajoče in piskajoče zvoke. Pove tudi, da igra na raznih prireditvah, rojstnih dnevih, na porokah za plačilo, na ločitvah pa zastonj. Ko pa je za  zaključek  iz saksofona čudovito zazvenela zimzelena  Good by,  my love, goodby, smo se vsi zbrali v krogu okrog Ota in se v pozibavali v ritmu glasbe.

Oto Vrhovnikslovenski saksofonist in pedagog

Oto Vrhovnik se je glasbeno šolal najprej v Mariboru na Srednji glasbeni in baletni šoli in nato v Gradcu, kjer je diplomiral iz saksofona. Študij je nadaljeval na Ecole normale de Musique v Parizu in Visoki šoli za glasbo v Gradcu.

Imel je že veliko solističnih koncertov po Evropi in ZDA, snemal za različne medijske hiše in izdal več plošč. Ustanovil in vodil je Kvartet saksofonov in Orkester saksofonov dunajske Univerze za glasbo ter lastni kvartet saksofonov Saxovhonik Quartett. Od leta 1983 je gostujoči saksofonist pri Dunajskih filharmonikih in Dunajski državni operi, s svojim Saxovhonik kvartetom pa je leta 1995 gostoval tudi pri Berlinskih filharmonikih.

S poučevanjem je pričel leta 1979 v Gradcu, bil gostujoči profesor na Visoki šoli za glasbo na Dunaju in sodeloval na veliko seminarjih in poletnih šolah saksofona (v Velenju in Novi Gorici). Od leta 2000 je redni profesor na dunajski Univerzi za glasbo.

Diskografija

Oto Vrhovnik, Jeanine Kies – Saxophone Recital: Works for Saxophone & Piano (COBISS) (COBISS) (CD in MP3, Antes, 1992, 1993, 2007, 2008, 2009)

Austria Saxophon Orchester – Saxophone Music, dirigent Oto Vrhovnik (COBISS) (COBISS) (kaseta, CD in MP3, Bella Musica, 1992, 1994, 1999, 2009)

Saxovhonik Quartett – Transpirationen (DISCOGS) (CD, GPE, 1993)

Saksofonski orkester poletne šole »Velenje ’96«, Saksofonski kvartet srednje glasbene šole Velenje, Saksofonski kvartet »Danubia« Dunaj – Slovenska glasba za saksofone, dirigent Oto Vrhovnik (COBISS) (CD, RTV Slovenija, 1997)

Deli obvestilo

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on mix
Mix
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email