Orglarska delavnica v Hočah

V začetku julija smo se odpravili na voden ogled orglarske delavnice v Hočah.

Orglarska delavnica Maribor v Spodnjih Hočah ima dolgoletno tradicijo, saj je najstarejša delujoča v Sloveniji in deluje vse od leta 1989. Do leta 2014 je nad njenim delovanjem bdela mariborska nadškofija, a jo je po njenih finančnih težavah poslala v likvidacijo, od takrat pa jo vodi Andrej Dvoršak in zanjo skrbi njegovo podjetje Orgle Dvoršak z Destrnika. V delavnici dela 10 orglarjev in mizarjev, ob izdelovanju in popravilu cerkvenih orgel pa se ukvarjajo tudi z mizarstvom, kjer po naročilu izdelujejo stilno pohištvo, predvsem za gradove, župnišča, pa tudi za zasebne stranke.

Sprejeli so nas izjemno prijazno,  razkazali so nam delavnico in nas popeljal skozi celoten postopek izdelave orgel od izdelave orgelske omare, mehanske trakture, piščali, pa do postavitev samih orgel ter intoniranja. Razložili so nam tudi celotno delovanje orgel, kar je bilo po ogledu bolj razumljivo, hkrati pa smo spoznali, da ta obrt zahteva ogromno znanja in izkušenj, potrpežljivega in izredno pedantnega dela, seveda pa tudi brez posluha ne gre.

Zelo pa so ponosni, da so obnovili in popravili tudi največje cerkvene orgle v Sloveniji v koprski stolnici, kar je trajalo slabo leto dni, po montaži pa je uglaševanje trajalo kar dobre tri mesece. Te orgle si je ogledala tudi naša skupina pohodnikov in resnično so bili navdušeni nad tem veličastnim instrumentom.

Deli obvestilo

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on mix
Mix
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email