Mednarodni učni poligonu za samooskrbo v Dolah pri Poljčanah.

»Kako v sodelovanju z naravo pridelati zdravo hrano«

Skupaj s člani Društva Kneipp Maribor smo se odpravili na ogled permakulturnega vrta v Dole pri Polčanah. V svoji učilnici v naravi nas je sprejela  Ddr. Ana Vovk Korže,  redna profesorica na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru, inovatorka s področja agroekologije in specialistka za samooskrbo. Zemlja ji je prirasla k srcu že kot otroku, rojenemu na kmetiji.

Ko je od očeta podedovala v hrib uprto hektar in pol veliko zemljišče v naselju Modraže v Dravinjskih goricah na meji med Poljčanami in Slovensko Bistrico, na katerem so od nekdaj kosili le travo, je pol leta razmišljala, kaj storiti z njim. Oče ne bi bil želel, da zemljo proda. O kakršni koli intenzivni pridelavi, s traktorjem in drugo mehanizacijo, ni hotela niti slišati.

 

Zato se je odločila za učni poligon za ustvarjanje praktičnega znanja o prsti, vodi, ekosistemih, koriščenju obnovljivih virov energije, spoznavanju kroženja vode, večnamenski rabi vodnih virov, spoznavanju koristnosti žuželk, talnih živali in predvsem odkrivanju novih možnosti za zdravo pridelavo hrane ter nova delovna mesta. Vse po principih permakulture in ekoremediacij, ki posnemata delovanje narave. Primere praks, ki so na ogled pri gospe Ani, lahko s pridom uporabimo sami doma.

Na 800 kvadratnih metrov obdelovalne površine goji rastline, s katerimi se samooskrbuje in jih tudi prodaja v zemljanki na posestvu. Na pred leti nerodovitni zemljini se zdaj širijo različni tipi gred, od gomilastih do visokih, ki zagotavljajo številne kakovostne pridelke. Ker je zemlja tam ilovnata, je po načelih permakulture jedilne rastline posejala v dvignjene, gomilaste in visoke grede.

Obiščite njeno spletno stran, na kateri boste našli veliko informacij:

http://www.ipvo.si/poligon-dole

Deli obvestilo

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on mix
Mix
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email